Korrumpeerunud Sidepataljoni ülem Kapsi

Sõjavägi & Kaitseliit Wabariigi perioodil ...
Vasta
Kasutaja avatar
LoCo
Moderaator
Kontakt:

Korrumpeerunud Sidepataljoni ülem Kapsi

Postitus Postitas LoCo »

Selliseid mehi, kes endale riigi raha tahavad kantida, leidus ka EW ajal.
Üheks näiteks on Sidepataljoni ülem, VR I/3 kavaler, kolonelleitnant Friedrich Kapsi, kes ostis väeosale kaupa Harju tänava elektriärist, kus oli minuteada ka ise osanik. Seetõttu lahkus kaitseväeteenistusest 1933.a. algul.

Pilt

Pilt
nublu
Huviline

Re: Korrumpeerunud Sidepataljoni ülem Kapsi

Postitus Postitas nublu »

Kapsi ja Ko taga olid siiski nagu Friedrich Kapsi vennad Arnold ja August? Friedrichil seal otsest osalust küll ei olnud. Tänapäeva korruptsiooniseaduse järgi läheb muidugi ka hõimlastelt kauba ostmine paragrahvi alla.

Siiski ma kaldun arvama, et kõik ostud firmast Kapsi ja Ko olid ametlikult kooskõlastatud ning toimusid kaitseväe hangete korra järgi (ei ole muidugi kindel kõigi väeosa oma rahade eest tehtud ostude suhtes :twisted: ), aga Friedrichile sai hoopis saatuslikuks Tallinna vapside juhi post, mis ta 1934 ka pogrisse viis...
Kasutaja avatar
LoCo
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas LoCo »

Tänud nublu, ilmselt mul siis vale info, et ta seal ka ise osanik oli. Vaps oli ta ka jah.
nublu
Huviline

Postitus Postitas nublu »

Info ei pruugi ka selles mõttes vale olla, et kusagil (mingis teatud kontekstis :twisted: ) oli see just nii ka kirja pandud :P

Alati kasuks, kui viidata kust üks või teine inf pärit.

Minu puhul on asi suuresti info pärit isiklikest arvamustest. Ning sellest et EW ajal äriühingute info oli väga läbipaistev. Offshore ei kasutatud...
Kasutaja avatar
funker
Veteran

Postitus Postitas funker »

Kapsi ärist on natuke siin juttu

http://raadiotuba.and.ee/kapsi.html
Kasutaja avatar
divine
Veteran

Postitus Postitas divine »

Mul selline võhiklik küsimus, et kas tol ajal tähistas ühik vatt/W midagi muud, kui vatti tunni kohta? Ehk et kuidas mõista tänapäevasel skaalal 1/2W ja 1W lambi (nagu reklaamlehel näha) võimsust?
"Maakri ja Kuke nurgal puumajas elasid kaks õde litsi, väga soojad mälestused." (tundmatu klassik, 2013)
Shiim
Huviline

Postitus Postitas Shiim »

divine kirjutas:Mul selline võhiklik küsimus, et kas tol ajal tähistas ühik vatt/W midagi muud, kui vatti tunni kohta? Ehk et kuidas mõista tänapäevasel skaalal 1/2W ja 1W lambi (nagu reklaamlehel näha) võimsust?
Vatt peaks olema ikka vatt. Ka tänapäeval ei tähista vatt siiski vatti tunni kohta, vaid ikkagi ühes sekundis tarbitavat energiahulka.
Kasutaja avatar
funker
Veteran

Postitus Postitas funker »

divine kirjutas:Mul selline võhiklik küsimus, et kas tol ajal tähistas ühik vatt/W midagi muud, kui vatti tunni kohta? Ehk et kuidas mõista tänapäevasel skaalal 1/2W ja 1W lambi (nagu reklaamlehel näha) võimsust?
Asi oli selles, et mingist hetkest alates hakati lampe täitma inertgaasiga vaakumi asemel ja siis oli võimalik saada sama valgustugevust poolega endisest võimsusest - võrdlevaks ühikuks oli küünal, mis saadi ühe vatiga vaakumlambi puhul, kuid inertgaasiga saadi üks küünal juba poole vatiga, sealt tuli käibele termin "half-watt" lamp. Tegelikult olid lampide võimsused suuremad. Ehk siis see 1w või 1/2w oli võimsus, et saada üks küünal valgustugevust. Siin ühe tollaaegse philips "half-watt" lambi parameetrid.

http://www.lamptech.co.uk/Spec%20Sheets ... 20100W.htm
Vasta

Mine “Eesti Wabariik 1918 - 1940/Republic of Estonia 1918 - 1940”