Märkide ja autasude hoiustamine

Midagi virtuaalmuuseumi sarnast ...
Kasutaja avatar
Noor
Veteran

Märkide ja autasude hoiustamine

Postitus Postitas Noor »

Tere,

Seoses medalite ja autasude kogumisega tekkis mul paar küsimust.
Kuidas kogujad, kes te siin foorumis olete, hoiustate oma kollektsiooni?
Alguses, kui ma koguma hakkasin, hoidsin medaleid plastiktaskutes. Mõni aeg tagasi valmistasin ise sügavapõhjalistest klaasiga dekoratiivraamidest karbid/displaid

Pilt

Neid aga praktiliselt võimatu transportida ning samuti väga raske asju sees vahetada/lisada/vms). Kuna vahepeal on teisi tuttavaid kogujaid tekkinud, siis aeg ajalt kokku saades ikka vaja üht teist kaasa võtta ja näidata ja arutada. Ise tehtud, päris klaasist, karpide puhul on see aga välistatud, kuna klaas võib kandimsel puruneda, medalid üksteise vastu kraapida, jne.

Nüüd on plaan soetada korralikumad ja standartsemad karbid:

Pilt

Alustuseks tahan sinna sisse panna taustaks korraliku paksema riide.
Küsimus aga, kuidas kinnitate sarnase variandi puhul autasud sinna sisse? Nõelu lindiga autasude kinnitamiseks kohe kindlasti ei taha kasutada, et mitte linti lõhkuda. Millised variante veel olemas oleks, mingid klambrid, vms? Nii palju ka ma neid samu karpe olen käes hoidnud, on nad vägagi mugav kasutada ning vajadusel kaasas kanda. Samas enamasti on medalid ja märgid surutud vastu pleksiklaasi ja nii hoiavad mõned autasud paigal. Samas kas see variant omakorda esemeid ei kahjusta või emaili lahti ei lõhu?
Samuti kas keegi teist on üritanud autasusid puhastada ja milliseid aineid erinevate materjalide puhul proovisite? kas keegi on soetanud endale midagi sarnast ja kas sellistest ainetest oleks ka rohkem kasu kui "kodustest" vahenditest?
Vahendid puhastamiseks/konserveerimiseks jne:

http://www.picreator.co.uk/index.shtml

Nagu ma olen lugenud ja uurinud, tuleb linte hoida pidevast päikese (UV) valgusest. Samuti ei tohiks paljaste kätega kogu katsuda, kuna kõiksugu happed ja higi, mis nahal võib olla, kahjustavad pikema aja jooksul märke. Või siis pärast käes hoidmist puhastada.
Kogujad, kellel on eelnevalt kirjutatud asjadega ja tegevustega kokkupuuteid rohkem, ehk vahetaks häid ideid ja teadmisi? :idea:
Viimati muutis Noor, T Apr 03, 2007 8:01 pm, muudetud 1 kord kokku.
Ostan või vahetan kõike, mis puudutab EW lennundusega seonduvat.
Kasutaja avatar
kortik
Veteran

Hoidmisest...

Postitus Postitas kortik »

Oma isa autasusid hoian klaasitud karbis seina peal. Ülejäänud autasud lihtsalt sahtlis. Paremad isendid pakitud kiletaskutesse, muu odavam kraam lihtsalt sahtlis laiali. Endal juba ammu plaan lasta teha analoog kamraad Noore karbist, mis oleks suuremat sorti ja mahutaks kuni 200 autasu. Kenasti jalgade peal...
ajalugu, ajalugu ja ajalugu...
Kasutaja avatar
Noor
Veteran

Postitus Postitas Noor »

mis oleks suuremat sorti ja mahutaks kuni 200 autasu. Kenasti jalgade peal...
Sellega kaasneb ainult üks suur nõudmine, mida minul kahjuks hetkel ei ole - vastav vaba ruum majapidamises. Mu abikaasa on äärmiselt mõistev aga kodust väljanäitust ta just heaks ei kiidaks :x .

Ise eelistaksin hakata korjama eraldi karpidesse just gruppe: EK-d, Haavatumärgid, jne. arvan, et nii on asjadest parem ülevaade ja selgus.
Kasutaja avatar
kortik
Veteran

???

Minu puhul, pole probleem ruumis. Abikaasa suhtub minu tegemistesse ainult positiivselt. Pealegi oleks sellisel suurel ja imelisel klaaslaekal täiesti esteetiline välimus. Asja ei saa võrrelda roostes kastide või muu vanarauaga. Haapsalus teine probleem- lihtsalt ei leia ühtegi puidufirmat või normaalset töömeest, kes asja valmis meisterdaks.
Kasutaja avatar
Noor
Veteran

Postitus Postitas Noor »

Minul aga ei jagu seda va ruumi hetkel ja seepärast oleks ka see vastuseis. Kogumisse endasse õnneks suhtutakse vägagi positiivselt! Muidugi oleks selline suur ja võimas klaasiga medalite laud (või kuidas seda nimetadagi) vägagi ilus vaadata. Kuid 200 medalit.... need nõuavad ikka vägagi palju ruumi, et neid ilusasti paigutada :roll:?
Nagu hetkel aru saan, vahe nende kahe asja vahel on see, et üks on püsikoht, kus asju hoida ja näidata/vaadata (kortik), minu sooviks on aga sellised karbid, mida saab kaasa võtta ja liigutada. Põhiprobleem, mis mul hetkel nendega ongi, on autasude kinnitamine. Püsikohas ei peaks see vajalik olema, kui just pinda väga kaldu ei taha lasta teha.

Meistrimeest Haapsalus... kas Haapsalu ukse ja akna tehas Uuemõisas ei saaks sellega hakkama või mõni töömees sealt?
Raudrist
Veteran

Postitus Postitas Raudrist »

Minu arvates vajavad asjad eksponeerimisel ruumi. Mida (kunsti)väärtuslikum ese, seda enam ruumi ta vajaks, et mõjuvalt vaadeldav olla. Märgid-medalid on ju kunstiteosed, millede kujundamisest võtavad osa parimad kunstnikud ja kullassepad. Kindlasti pole Reindorffi kujundatud Piirivalve rinnamärk vähem kunstiteos, kui mõni tema graafiline leht :)
Hoopis teine asi on transport- või ajutise hoiustamise karp.
Kindlasti on probleem väärtusliku kogu puhul turvalisus.
Nii et kahjuks on pangaseif ainuke võimalik hoiukoht :?
Viimati muutis Raudrist, T Apr 03, 2007 8:18 pm, muudetud 1 kord kokku.
PALUN PAKKUDA EW JA TSAARI-VENE MÄRKE , MEDALEID , VORMIELEMENTE , POSTKAARTE , FOTOSID, DOKUMENTE JA MUUD.
5223353
soadf
Veteran

Postitus Postitas soadf »

Mis sellest arvate ,kui näiteks mingi riidest asi kinnitada kahe poolse teibiga? Kas,liim rikkuks asja?
kass
Veteran

Postitus Postitas kass »

Mul lihtsalt topkades ja karpideskastides :roll: Mõtlesin mingi stendi embleemidele ja märkidele teha aga aega põle. Noorel aga viisakas stend valminud.
Kusjuures Kortik, seda kiletaskutes hoiustamist ei kiideta heaks märkide seisukohalt....kui nüüd õigesti meenub. Otsin jutu ülesse ja siis tüpsemalt
Kasutaja avatar
Noor
Veteran

Postitus Postitas Noor »

Neid karpe on piisavalt erinevate suurustega, et märkidele "hingamisruumi" jätta. Ja kui neid seeriate kaupa paigutada, ei saa ühte karpi neid just eriti palju panna. Seepärast ikkagi ise eelistaksin hetkel karpe, max suurusega 50cmX70cm.
Kui aga kunagi kaugemas tulevikus midagi tõsisemalt võetavama kogu sarnast tekib, uus elamine olemas on, jne, eks siis oleks parim samuti oma isiklik ruum, kuhu saaks sellised jalgadega alused paigutada :wink: ! Ja seif kah igaks juhuks :evil:!
Raudrist
Veteran

soadf kirjutas:Mis sellest arvate ,kui näiteks mingi riidest asi kinnitada kahe poolse teibiga? Kas,liim rikkuks asja?

Pigem siiski nööpnõeltega või klambritega.
PALUN PAKKUDA EW JA TSAARI-VENE MÄRKE , MEDALEID , VORMIELEMENTE , POSTKAARTE , FOTOSID, DOKUMENTE JA MUUD.
5223353
Kasutaja avatar
kortik
Veteran

Kiletaskutest...

Jah, kamraad Kass, ma tean, et ei kiideta heaks hoiustamist kiletaskutes. Üheks põhjuseks on see, et iga asi tahab "hingata". Minu kiletaskud pole nii hermeetilised, et ese sees "higistama" hakkaks. Päälegi ega mul neid kiletatud isendeid eriti palju polegi.
Mis puudutab aga märkust päikesevalguse osas, siis on see lintidele tõesti ohtlik- pikapeale lihtsalt pleegitab ära. NL asjadega pole muret- lindimuret polet veel tekkinud. Kuid paljude muude lintidega küll...
Raudrist
Veteran

Kiletaskut võiks hoiustamiseks kasutada küll, lihtsalt tuleb ta peene augurauga õhuliseks muuta. See ei kaitse küll tolmu eest, kuid hoiab medalit siiski mingites "raamides" ja kukkumisel ehk jääb ka terveks.
5223353
Kasutaja avatar
Noor
Veteran

Postitus Postitas Noor »

soadf kirjutas
Mis sellest arvate ,kui näiteks mingi riidest asi kinnitada kahe poolse teibiga? Kas,liim rikkuks asja?
Kohe kindlasti ei soovita liimi või mingit muud moodi keemiat kasutada! Ise sain hiljuti ühe keiserliku saksamaa medali, mis oli tagant rikutud just liimimise tõttu:

Pilt

See vana saast on seal taga üsna tugevalt kinni, nii, et ei taha hakata linti lõhkuma ning jätan ta parem nii, nagu ta on. Vanad lindid on nii tundlikud, et igasugune selline keemia teeb ainult halba, samuti päikene, jne. Isegi osad rääkivad, et puit ei ole hea, kuna puidus võib olla samuti mingil määral happeid, vms.

Samas ise kinnitamiseks üritasin aretada teistmoodi süsteemi. Ise ei ole küll tulemusega üldse rahul ja pean edasi mõtlema:

Pilt
Kasutaja avatar
Noor
Veteran

Postitus Postitas Noor »

Kasutasin siis tavalisi paberiklambreid:

Pilt

Kinnitasin need alusele ja klambriga fikseerisin lindi (ei tee auku sisse ja hoiab kinni). Välimuse rikub aga ära. Ei jäta seda loomuliku muljet:

Pilt
Kasutaja avatar
Noor
Veteran

Postitus Postitas Noor »

Samuti uuriks siis nüüd edasi, kuids mõndasid asju puhastada, kellel varasem kogemus olemas.
Ise eriti puhastamist medalite puhul ei poolda aga nüüd on mõned autasud, millel inetud plekid peal. Ühtlase oksiidi korral ma ei torgi aga kui on sellised laigud (ja üsna tugevalt on nad seal peal):

Pilt

Mõned soovitavad jällegi hambapastaga pesta aga kõiksugu kraapimise variandid mulle ei sobi (lindikinnitus jääb ebaühtlane, kaotab loomuliku värvi, jne). Millegis leotada aga milles? Äädikas, millest olen samuti kuulnud räägitavat?
Vasta

Mine “Kollektsioonid/Collections”