Lehma raam
Lehma raam
Käsitööliste gild tegutseb. Tulevikus ei pea puust lehma raame ainult piltide pealt vaatama. Lehtmetallist jubinad on originaalid ja puit on taastatud. Kasutatud osad on võimalikult originaali lähedased - kõik mutrid on nelikandid, kruvid miinus-peaga, detailide mõõdud identsed jne. Miinus-peaga kruve on väga raske leida. Kas kuskilt saab veel nõukaaegseid kruve?
Ostan 2. maailmasõja aegseid laskemoonakaste, -konteinereid, -korve ja -topse. Võivad olla puidust, metallist, papist, bakeliidist või punutud. Seisukord ei ole oluline.
Re: Lehma raam
Kõik materjal nullist, vana pole kasutatud? Kõva töö. Mul on pikk projekt lehmade patarei raami kokku otsimine.
10 ploomi=3 õuna, 1pirn. 6 ploomi, 1 õun= 1 pirn. Mitu ploomi kaalub 1 pirn?
Fesaris keegi just tegi penost pulgad ka sisse, enda muuseumisse. Puust, ehk keerutab Puumuna valmis?
10 ploomi=3 õuna, 1pirn. 6 ploomi, 1 õun= 1 pirn. Mitu ploomi kaalub 1 pirn?
- labidamees
- Veteran
Nõukaaegseid kruve saad nõuka ajal ehitusel või puutöökojas rüganud seltsimeeste käest.Neil on tavaliselt sajaks aastaks ette varutud.
-
- Veteran
Väga kõva sõna. Tartu ruulib täiega. Kes teeb lehma raame, kes sai just ilusa MG tripoodi valmis. 

Kas need raamid olid originaalis nõukaaegsete kruvidega kinni keeratud?endel kirjutas:Miinus-peaga kruve on väga raske leida. Kas kuskilt saab veel nõukaaegseid kruve?

Sakslastel polnud tollal ristpeaga kruve, need tulid kõvasti hiljem, eesmärgiga automatiseeridalauri kirjutas: Kas need raamid olid originaalis nõukaaegsete kruvidega kinni keeratud?![]()
koosteprotsessi - ristpeaga kruvikeeraja keerab end kruvi pealt ristist "välja", kui kruvi on kinni
keeratud. Hiljem võeti samaks otstarbeks juba kasutusele Torx kruvid, ku tuli elektrooniline
jõukontroll.
Tänapäeval ongi laiatarbes enamuses ristpeaga kruvid, Phillips või Pozidriv, sest enamustel on
akukruvikeerajad. Lapikuid kruve otsi tikutulega taga.
ps. Endlil väga ilus töö!
- desert eagle
- Huviline
Neid miinuspeaga kruve liigub Annelinna täikal.Kahjuks on see hooajaline üritus.Aga kevadel kui jälle avatakse soovitan aeg ajalt läbi astuda sealt.endel kirjutas:Käsitööliste gild tegutseb. Tulevikus ei pea puust lehma raame ainult piltide pealt vaatama. Lehtmetallist jubinad on originaalid ja puit on taastatud. Kasutatud osad on võimalikult originaali lähedased - kõik mutrid on nelikandid, kruvid miinus-peaga, detailide mõõdud identsed jne. Miinus-peaga kruve on väga raske leida. Kas kuskilt saab veel nõukaaegseid kruve?
Vanaraua kokkuostus neid tihti kastide viisi, olen isegi natuke varunud kastide taastamiseks,
Projektist nii palju, et põhilised andmed sain Rootsi Stockholmi sõjamuuseumi arhivaaride kaasabil, kus mõõdistasin kogu krempli üles. Ainuke puust raam, mida ma siiani päriselt näinud olen. Tegemist oli 28 cm reaktiivmürsuraamiga. Pärit sealsest sakslaste väljaõppekeskusest. Selle mõõte aluseks võttes sai tehtud ülevaade teistest võimalikest variantidest ja kõik variandid lõpuks kokku pandud.
Kruvidest. Nõuka aja pluss on see, et restauraatorid on saanud neid miinus-peaga kruve kasutada kenasti. Tänaseks on vanad varud ammendunud ja mõned üksikud tellimiskohad ei saa ka enam uusi kruve. Viimase tellimusega sain vastuseks, et lõpetati just tootmine. Raamidel veel osa kruve puudu. Funkeri kirjeldus asjalik ja annab selgust arengust. Suuremate poodide lettidelt on nüüd kadumas ka ristpeaga kruvid. Espaki riiulid on praegu väidetavalt just ristpeade kadumise tõttu hõredad. Nõuka-ajal püsis lihtsalt vana tehnoloogia ja jääkide kättesaadavus on/oli siiani, leia vaid koht (miinuspea oli väga hea, aga kuidas ristpead kasutati, see vist oli pigem naelana, sest seda ei ole võimalik keerata). Seeps ka selliseid "nõukaaegseid" kruve küsisin, sest need originaalidele kõige sarnasemad. Nende raamide puhul ei räägi ma paarikümnest kruvist. Ühe 28 cm raami tegemiseks on originaalis kasutatud 168 erineva suurusega kruvi, ca 150 väikest naela ja 8 polti/seibi/mutrit. Ma imestan, kuidas neid tol ajal sisse keerati. Mina võtsin vajalike kruvide tellimuses aluseks originaalkruvide mõõdud, mis on Eestist leidudega kaasa antud. Kõik mis metallplaatidest ja poltidest kannatas, need kasutasin uuesti (kruve mitte).
Eks hiljem panen kõigist variantidest pilte. Tulevikus saab muuseumi tarbeks valmis ka üks puidust alusraami komplekt koos nelja laskeraamiga.
Kruvidest. Nõuka aja pluss on see, et restauraatorid on saanud neid miinus-peaga kruve kasutada kenasti. Tänaseks on vanad varud ammendunud ja mõned üksikud tellimiskohad ei saa ka enam uusi kruve. Viimase tellimusega sain vastuseks, et lõpetati just tootmine. Raamidel veel osa kruve puudu. Funkeri kirjeldus asjalik ja annab selgust arengust. Suuremate poodide lettidelt on nüüd kadumas ka ristpeaga kruvid. Espaki riiulid on praegu väidetavalt just ristpeade kadumise tõttu hõredad. Nõuka-ajal püsis lihtsalt vana tehnoloogia ja jääkide kättesaadavus on/oli siiani, leia vaid koht (miinuspea oli väga hea, aga kuidas ristpead kasutati, see vist oli pigem naelana, sest seda ei ole võimalik keerata). Seeps ka selliseid "nõukaaegseid" kruve küsisin, sest need originaalidele kõige sarnasemad. Nende raamide puhul ei räägi ma paarikümnest kruvist. Ühe 28 cm raami tegemiseks on originaalis kasutatud 168 erineva suurusega kruvi, ca 150 väikest naela ja 8 polti/seibi/mutrit. Ma imestan, kuidas neid tol ajal sisse keerati. Mina võtsin vajalike kruvide tellimuses aluseks originaalkruvide mõõdud, mis on Eestist leidudega kaasa antud. Kõik mis metallplaatidest ja poltidest kannatas, need kasutasin uuesti (kruve mitte).
Eks hiljem panen kõigist variantidest pilte. Tulevikus saab muuseumi tarbeks valmis ka üks puidust alusraami komplekt koos nelja laskeraamiga.
Ostan 2. maailmasõja aegseid laskemoonakaste, -konteinereid, -korve ja -topse. Võivad olla puidust, metallist, papist, bakeliidist või punutud. Seisukord ei ole oluline.
Tööprotsessist paar klõpsu. KVÜÕA muuseumis sai sobivust testitud.
- desert eagle
- Huviline
Väga hea töö! 5+
Vana lehm ise ka platsis!
Super!
Super!
Väga-väga vinge!
Kiitus ja sügav kummardus meistrile!

- desert eagle
- Huviline
Kas sul on olemas see alumine raam kuhu peale patarei laoti?plekkpea kirjutas:Kõik materjal nullist, vana pole kasutatud? Kõva töö. Mul on pikk projekt lehmade patarei raami kokku otsimine.