Kuum oktoober 2007
....
1797.a, et kogu asjaajamist korda teha, viidi imperaator Paul I ajal sisse Ordenite Kantselei (vabandust, kui tõlge pole päris õige) ehk siis "Орденская канцелярия".1798.a muudeti see kantselei Vene Ordeni Kavaleride Kapiituliks -"Капитул российского кавалерского ордена". Jaanuaris 1832.a nimetati ümber Venemaa Imperaatorlikuks Ordenite Kapiitliks-" Капитул Pоссийских императорских и царских орденов". Kõrvuti kapiitliga tegutses veel komitee, mis jälgis, et autasudele esitamine käiks kehtestatud normide järgi- "Комитет для рассмотрения представления к высочайшим наградам". Peale selle olid erinevatel ordenitel oma kapiitulid, nõukogud, komiteed, kes omakorda arutasid läbi erinevate autasude kandidaate. Ja tegutsesid tõsiselt-nt Georgi Duuma, mida juhtis Nikoli II onu, lükkas mitmel korral tagasi imperaatori autasustamise Püha Georgi IV klassi ordeniga (ma ei mäleta, mitmenda katsega vaene tsaar oma autasu kätte sai).
Seega süsteem toimis ja loomulikult pidid olema ka põhjalikud nimekirjad, muudest dokumentidest rääkimata. Pealegi pidi süsteem väga hästi toimima, kuna tol ajal ei tähendanud autasustamine lihtsat auraha saamist. Teatud ordeni, või selle klassi saamisega kaasnes aadlitiitli saamine, sealt ka omakorda, kas teenistusaadli või pärusaadli tiitli saamine. Samuti teatud ordeni saamisega võis kaasneda võimalus ennetähtaegselt saada uut auastet, või võimaluse liikuda teenistustabeli ühest klassist järgmisesse. Jne, jne, jne.
Küsimus, kui palju ja kui hästi on kogu dokumentatsioon seoses revolutsiooni ja muude tormiliste sündmustega säilinud ning kuidas antud dokumentatsioonile ligi pääseb. Olin reservohvitseri kursustel koos ajaloolase Mati Kröönströmiga, kes kirjutas teadustööd eestlastest-Georgi ordeni kavaleridest. Ajaloolane rääkis kui raske ja aeganõudev oli töö erinevates arhiivides, et saada kokku andmed ca 70 eestlase kohta. Vaatamata sellele, et Georgi ordenit puudutav materjal suhteliselt hästi säilinud ja autasustatute hulk, võrreldes teiste ordenitega väga väike.
Aga peaks kohe huvi pärast asja uurima, kuidas ja kust saaks vajalikku infot koguda. Huvitav teema.
Tuli jälle pikk ja segane jutt.
Seega süsteem toimis ja loomulikult pidid olema ka põhjalikud nimekirjad, muudest dokumentidest rääkimata. Pealegi pidi süsteem väga hästi toimima, kuna tol ajal ei tähendanud autasustamine lihtsat auraha saamist. Teatud ordeni, või selle klassi saamisega kaasnes aadlitiitli saamine, sealt ka omakorda, kas teenistusaadli või pärusaadli tiitli saamine. Samuti teatud ordeni saamisega võis kaasneda võimalus ennetähtaegselt saada uut auastet, või võimaluse liikuda teenistustabeli ühest klassist järgmisesse. Jne, jne, jne.
Küsimus, kui palju ja kui hästi on kogu dokumentatsioon seoses revolutsiooni ja muude tormiliste sündmustega säilinud ning kuidas antud dokumentatsioonile ligi pääseb. Olin reservohvitseri kursustel koos ajaloolase Mati Kröönströmiga, kes kirjutas teadustööd eestlastest-Georgi ordeni kavaleridest. Ajaloolane rääkis kui raske ja aeganõudev oli töö erinevates arhiivides, et saada kokku andmed ca 70 eestlase kohta. Vaatamata sellele, et Georgi ordenit puudutav materjal suhteliselt hästi säilinud ja autasustatute hulk, võrreldes teiste ordenitega väga väike.
Aga peaks kohe huvi pärast asja uurima, kuidas ja kust saaks vajalikku infot koguda. Huvitav teema.
Tuli jälle pikk ja segane jutt.
ajalugu, ajalugu ja ajalugu...
Noor kirjutas:Väga ilusSiin üks tore rida.
Kol. Jakobseni autasud (osaliselt).! Kas kuulub sinu kogusse? Mis autasu on see neljas seal? Silm kohe puhkab seda liistu vaadates.
Tean kus asub ja olen saanud lubaduse, et kui müügiks läheb, siis olen "esimene käsi".
Neljas on rumeenlane.
PALUN PAKKUDA EW JA TSAARI-VENE MÄRKE , MEDALEID , VORMIELEMENTE , POSTKAARTE , FOTOSID, DOKUMENTE JA MUUD.
5223353
5223353
Noor kirjutas:Kui müügiks läheb ja sa ise ei taha (mida vist nagunii ei juhtuTean kus asub ja olen saanud lubaduse, et kui müügiks läheb, siis olen "esimene käsi".
Neljas on rumeenlane.), oleksin vääga huvitatud!
![]()
Eks ma võtan arvesse

PALUN PAKKUDA EW JA TSAARI-VENE MÄRKE , MEDALEID , VORMIELEMENTE , POSTKAARTE , FOTOSID, DOKUMENTE JA MUUD.
5223353
5223353
- UnterKroon
- Huviline
Jah, kui ma seda pilti vaatan, siis tuleb kurb meel peale.
Mul on märk, millelt on pärg pealt puudu.
See ei oleks nii kurvastav, kui ma ei teaks et ühel foorumlasel seisab just puuduolev detail kasutult lauasahtlis ja ta ei soovi sellest mingil moel loobuda.
Ah sind, LoCo, kiskusid mu haavad lahti

Mul on märk, millelt on pärg pealt puudu.
See ei oleks nii kurvastav, kui ma ei teaks et ühel foorumlasel seisab just puuduolev detail kasutult lauasahtlis ja ta ei soovi sellest mingil moel loobuda.
Ah sind, LoCo, kiskusid mu haavad lahti

5223353
5223353
täna sain pärnumaalt sellised asjad ...

Viimati muutis uscha, K Okt 10, 2007 5:25 pm, muudetud 1 kord kokku.
foorum.rindeleht.ee