Kunagi vist tegin juttu, et mu hea vanaisa teenis tsaaririigi armees ning kuna ta valdas nii saksa kui eesti keelt, siis saadeti ta üle rindejoone luurele. Tema täpne ülesanne läks koos temaga hauda kahjuks ning ta sai oma kurva otsa ammu enne minu sündi NKVD kuuli läbi. See on omaette lugu kuidas ja miks, millal ja kus kohas. Sellest ma praegu ei räägi.
Aga siis tsaari armee luurajana oli tal kaasas fotoaparaat. Tol ajal olid need suured kobakad ja neid ei õnnestunud varjata eriti. Mis tõttu fotod on tehtud fotografeeritavate täiel teadmisel. Mis ta neile kõrva puhus, seda ma ei tea kahjuks. Tal oleks olnud kindlasti palju vahvaid lugusid olnud pajatada. Ilmselt oli fotoaparaat tema igapevane kaaslane, sest ta on jäädvustanud ka tsaariarmee toimetusi ning ta on pannud kokku vahva fotoalbumi oma elust olust ühes siberi eesti külas, mis jutustab omal viisil külaalenike toimetustest. Ja tõsi on ka see, et üks pilt on parem kui 100 sõna. Tsiviilellu naastes sai temast ühes siberi eesti külas kooliõpetaja, fotograaf ja ümbruskonna mesinike koolitaja. Muuhulgas tundis ta puutööd ja mängis viiulit. Jätab kui laia silmaringiga inimese mulje eriti arvestades tollaseid olusid.
Oma luuretöö eest sai vanaisa autasuks georgi risti. Paraku on sellest esemest järgi ainult foto. Panen siin mõned pildid üles.
Kõigepealt, saage tuttavaks, minu vanaisa ja vanaema. Tundub et eesti külas ei olnud elu üldse mitte kehva:
Georgi ristiga
Dirizhaabli üles lennutamine. Kas saksa või vene oma, ma ei tea.
2 sakslast
Veel kaks meditsiinilist sakslast
Vanaisa tsaariarmee vormis kaevikus
tsaari armee mootorrattad
Revolutsioon on jõudnud tsaari armeesse. Soldatid on kogunenud plakatitega kõnekoosolekule.
Peale revolutsiooni algust vanaisa pooli ei valinud, vaid mingil moel kobis ära koju.
Minu vanaisa, tsaariarmee luuraja.
- Wiking-Estland
- Huviline
Re: Minu vanaisa, tsaariarmee luuraja.
Väga vahvad pildid ja lugu sinna juurde!
Super! Järg tema elust ja toimetustest oleks igati teretulnud!
- Parabellum
- Huviline
Väike märkus - seal ühel pildil ei ole dirizaabel, vaid see on vaatlusõhupall.