Rääkisin just audentse sepaga ja selgus, et termini veresoon kasutamine on sügavalt ekslik. Kirjeldatud õõnsus lüüakse (löödi) teradesse puht tehnoloogilistel kaalutlustel - ehk siis metalli murdekindluse tekitamiseks.Borja kirjutas:Tokarevi täägi teral jookseb veresoon nimelt nurga all viltu
Mossini noateraga täägist
Re: Küsimus: Mossini nugatääk
Daa-daa... No küllap teadsin minagi, et veresoon pole terariistadel mitte vereojade nõristamiseks, vaid lõiketerale tugevuse lisamiseks - lihtsalt sõna "veresoon" on suupäraseks kulunudKriuks kirjutas:Rääkisin just audentse sepaga ja selgus, et termini versioon kasutamine on sügavalt ekslik. Kirjeldatud õõnsus lüüakse (löödi) teradesse puht tehnoloogilistel kaalutlustel - ehk siis metalli murdekindluse tekitamiseks.Borja kirjutas:Tokarevi täägi teral jookseb veresoon nimelt nurga all viltu

Huvitav on siin aga hoopis teine asi - vaadake, kuidas arvut elab oma elu: minu varasemas sõnumis on selgelt kirjas veresoon, arvut on sellest aga tsiteeritavas lõigus teinud uue sõna versioon

Otsin Tallinn ARSENAL-i varianti Mossini täägist..
Võib pakkuda kõiki eksootilisi tääke...
Helistasin sinna kuhu vaja ja nüüdseks peaks pilt korras olemaBorja kirjutas:Kriuks kirjutas:Huvitav on siin aga hoopis teine asi - vaadake, kuidas arvut elab oma elu: minu varasemas sõnumis on selgelt kirjas veresoon, arvut on sellest aga tsiteeritavas lõigus teinud uue sõna versioon![]()
![]()

Ei ole kahtlustkiBorja kirjutas:Daa-daa... No küllap teadsin minagi ...

Ossa 5+ pildile 

Issanda abiga lõpuks kõik kolm Mossini tääki koos: alt üles tsaariarmee mudel 1891, punaarmee mudel 1930 ja 2.MS-aegne noateraga ersats 

Osta.ee-s just jäi silma üks tikk millel kinnituse otsas asuv kõrgem "krae" on kõvaste laiem mitte nagu üldlevinutel (minu mitteteadja pilgule). Vai on siiski liikuv variant?
Paluks pakkuda kõike Vabadussõja, EW sõjaväe ja II M.s Punaarmeega seonduvat (eriti eestlased Punaarmees ja Lend-Lease temaatika). Otsin "Tartu" kolpa ja kotkast.
Ei teagi päris täpselt. Tegelt oli punaarmees veel mingi nn Panshini variant sellest tikust, mis aga ei läinud seeriasse ja kus kinnituse osa oli ka omamoodi.kass kirjutas:Osta.ee-s just jäi silma üks tikk millel kinnituse otsas asuv kõrgem "krae" on kõvaste laiem mitte nagu üldlevinutel (minu mitteteadja pilgule). Vai on siiski liikuv variant?
Ja kui võrrelda tsaariaegset ning punaarmee tikku, siis on neil pisierinevusi hulgi... Näit tsaari tikul on sooned kitsamad ja kandid laiemad, nõukaaegsel jälle vastupidi jms. Ja mõni erineva "kraega" tikk ei pruugi ka üldse vene toode olla?
Tsaari- ja punaarmee tikk erinevad muuseas isegi pikkuse poolest - vastavalt siis 49,5cm ja 50,5cm

Kusjuures enamik allikaid seda fakti ei näi teadvatki (andes mõlema pikkuseks lihtsalt 50cm).
Muuseas, kas raffas ka teab, miks need Mossini täägid (ja enamus muid torketääke) kinnituvad püssi otsa vintrauast paremale poole

Kas on mingil moel arvestatud paremakäelisust? Mõtlen just püssi käsitsemisel ja kiirel
nt. puusa pealt lasmisel, mitte tiku-täägi otsa panekul.
Nii ja naa.Georges kirjutas:Kas on mingil moel arvestatud paremakäelisust? Mõtlen just püssi käsitsemisel ja kiirel
Klassikaline täägivõitluse asend näeb teatavasti ette kaba kaelast hoiet parema ja püssi laest hoiet vasaku käega - seega püssitiku suunajaks on vasak käsi. Ja et tikk ei läheks torke ajal ära liiga vasakule, kinnitatigi ta selle kompenseerimiseks püssi paremale küljele... lihtne, eks

Ka Mauseri esimene nugatääk kinnitus muuseas paremale küljele, mitte püssi alla. Hiljem, kui nugatäägid tikud välja vahetasid (ja täägivõitlus kui selline tähtsuse kaotas), "kolisid" kõik täägid juba parema parlanksi huvides vintraua alla (mõned ka peale).
Nüüd on mul siis kaks noateraga Mossinit ja hea võrrelda
Ja need kaks ongi suht erinevad:
- tundub, et üks on tumedast ja teine heledamast metallist (ise ma ei tunne metalle)
- tumedam on heledamast pool cm pikem ning ka muidu massiivsem
- kui heledama tera on põhiosas 5mm paks, siis tumedamal on see näitaja 6mm
- heledamal on paar numbri-tähekoodiga markeeringut, tumedamal pole mingeid kirjeid
On veel muid erinevusi pisidetailides - eks vaadake ise:

Ja need kaks ongi suht erinevad:
- tundub, et üks on tumedast ja teine heledamast metallist (ise ma ei tunne metalle)
- tumedam on heledamast pool cm pikem ning ka muidu massiivsem
- kui heledama tera on põhiosas 5mm paks, siis tumedamal on see näitaja 6mm
- heledamal on paar numbri-tähekoodiga markeeringut, tumedamal pole mingeid kirjeid
On veel muid erinevusi pisidetailides - eks vaadake ise:
Re: Mossini noateraga täägist
Tikkudest sul puudu veel üks mudel kus kirbukaitse on tiku mitte raua küljes.
Täpselt ei mäleta aga toodeti vist 30-ndate alguses neid pulki.
Saare sõjavaraseltsil üks selline tikk olemas ja ühte olen peale selle veel käes hoidnud.
Kirbukaitset saab sealt küljest ka ära võtta aga siinid jäävad ikka.
Täpselt ei mäleta aga toodeti vist 30-ndate alguses neid pulki.
Saare sõjavaraseltsil üks selline tikk olemas ja ühte olen peale selle veel käes hoidnud.
Kirbukaitset saab sealt küljest ka ära võtta aga siinid jäävad ikka.
On veel arsenalis tehtud tikk http://s230.beta.photobucket.com/user/m ... 2.jpg.htmlBorja kirjutas:Issanda abiga lõpuks kõik kolm Mossini tääki koos: alt üles tsaariarmee mudel 1891, punaarmee mudel 1930 ja 2.MS-aegne noateraga ersats
Re: Mossini noateraga täägist

kas selle all on seda kinnitust mõeldud.
On veel arsenalis tehtud tikk?meins kirjutas:Borja kirjutas:Issanda abiga lõpuks kõik kolm Mossini tääki koos: alt üles tsaariarmee mudel 1891, punaarmee mudel 1930 ja 2.MS-aegne noateraga ersats