Paberikraam

Siin võib arutada teemadel, mis ei puutu üldse sõdade valdkonda ...
Vasta
Renewal
Kasutaja

Paberikraam

Postitus Postitas Renewal »

Kunst ja kirjandus koolipingist aastatest 1942-43
drawing.jpg
note.jpg
note.jpg (511.57 KiB) Vaadatud 7477 korda
Renewal
Kasutaja

Re: Paberikraam

Kirjavahetus
letter01.jpg
letter01.jpg (520.25 KiB) Vaadatud 7471 korda
letter01b.jpg
letter01b.jpg (490.63 KiB) Vaadatud 7466 korda
Sisu kah, neile kes nägemist rikkuda ei taha:

Tervist vana sõber!
No miks sa ei kirjuta, ootan nii igatsusega sinult kirja, ei ole enam kaua aega kirja saanud, kuu aega juba. Kas sind on juba frondile saadetud või? Või on sul nii palju tööd, et polegi aega kirjutada. Siinpool on uudist niipalju, et Konile anti pikendust 1.oktoobrini maailma suurte asjaõiendamiste pärast. Tuleval pühapäeval lõpeb ka Konil leer, s.o palmipuude pühal. Siis peetakse leeripidu ning sünnipäev koos. Kas tead? - Gunnar võeti ka sunduslikult ära, läks tööteenistusse. Kui sa rindele lähed, kas siis võid kirjutada kus kandis sa oled, kas idarindel või Aafrikas, või veel täpsemini.
Kui sul on võimalik, siis saada oma pilt, vormiga muidugi, tahaks näha missugune sa oled, siin on ainult veel niipalju uudist, et igasugustele lõbustustele (kinod, teatrid, võistlused jne) on pandud või arvestatakse 50% sõja maksu juurde. Teatris, kui mõni ooper on siis on keskmine koht 5 Rm.
Ilmad on niisugused, nagu südasuvel, teed kõik tolmavad, lume ega pori ei ole kuskil. Aadi ja Purka künnavad juba! Minevaasta Koni sünnipäeval tuli ema reega linna! Seda kirja ma kirjutan ahjukapis. Praegu on õudselt suur tuul. Ahah! Tead, 12 kuni 17.a. ind? on sunduslik abiteenistus-kohustus neil, kes ei käi koolis. Ei tea, vast pääsen kuidagi ära, et olen maal. Eila olin linnas, sain suitsu osta, kurat küll nöörivad.
Nagu vist kuulda on, tulevad Li ja Triinu suveks maale. (See on täitsa sunduslik), mitte nii, nagu minevaasta, et saab kõrvale hoida). Ei taha siis võõraste juurde minna. Oleks tore küll, kui tuleksid siia. Saab mürtsu ja võibolla ... !
Kas ei ole juba Pariisi juures, ametlike teadete põhjal juba 2000 surnut ja pealeselle haavatud, lehtedes ja ajakirjades on palju pilte sellest. Nüüd tüki aja eest lõpetasin "Toaneitsi päevik", kuradi litsi jutt. Munni ajab kõvaks kohe. Ei tea enam midagi kirjutada. Niisiis hüvasti.
Palju jõudu ja tervist sulle---

Tervitades V.

P.S
Praegu tuli mul meelde see, et kahtlaste isikute (ilma tööraamatuta, spekulandid, libud) haarangul paar nädalat tagasi viidi ka see Veera ära tööle frondile. Mäletad, see kes tuli sakslastega siia, kui Juta siin oli. See ilus tüdruk. Noh mäletad! Suudlesid aias jne. Te olite siis heinamaal.
V.
Viimati muutis Renewal, N Jaan 19, 2012 9:41 pm, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
speedsta
Veteran

Postitus Postitas speedsta »

Kodanikul on üsna hämar mõttelend.

Pilt
Kasutaja avatar
divine
Veteran

Postitus Postitas divine »

Material on väga huvitav, sobib illustreerima eestlaste üldist emotsionaalset olukorda suure sõja keeristes. Kas mingit tasutainfot nende paberite kohta ka saab?
"Maakri ja Kuke nurgal puumajas elasid kaks õde litsi, väga soojad mälestused." (tundmatu klassik, 2013)
Renewal
Kasutaja

Nii palju kui tean, oli kirja autor kooliealine, adressaadi nimi peaks olema Vootele, perenime ei tule hetkel meelde. Kuskil paberivirnas on olemas. Kõik, mis paberitel pole, on külajuttude tasemel. Edasi-tagasi kirjavahetust oli kunagi suuremas koguses, praeguseks on suurem osa kaduma läinud.
Renewal
Kasutaja

Veel kirjavahetust
letter02.jpg
letter02.jpg (511.97 KiB) Vaadatud 7434 korda
Vana sõber! Arul 10.juunil 1943 a. kell 16:51

Võtsin sulepea ja paberi. ning hakkasin sulle kirjutama, kuigi ma isegi õieti ei tea, mis ma sulle kirjutan. Praegu on Triinu, Li ja pr. Tamm maal, puhastavad maasikaid. Mina just linnast tulin, hakkasin ka sulle siis kirjutama. Praegu on siin niipalju uudiseid, et riigisel viljapeksu ajal tuleb kontroll masinaga ühes, toidunorm kaalutakse välja, seemnejagu viiakse ära, kevadel alles külvi ajal saab kätte. Ja ülejäänud vili viiakse kohapealt ära. Need andmed on vallasekretär Naaber'i käest, kes käis siin ise rääkimas. Vallas on juba neile niisugused käsud käes. Muidu elu läheb endist viisi. Praegu sain ka suitsu 4 paberossi ühe poisi käest. 2 RM. eest. Küll nöörivad kuradid. Praegu just algasid saksakeelsed päevauudised. Oli just ilus muusika Budapestist. Väljas on juba ka täitsa suvi. Toomingad lõpetasid õitsemise. Ka sirelite õitsemisaeg on läbi. Võililled on ka juba õitsenud. Võibolla nii umbes 20. algab heinategu. Viljad on muidu päris keskmised. Võib rahul olla. Koni käest ei ole ka hulgal ajal kirja saanud. Panin täitesulepeasse praegu lõhnaõliga tinti. Valan ka paar tilka lõhnaõli ja puudrit siia kirja sisse, vaatame huvipärast, kas päralejõudes on midagi järgi jäänud. Praegu on esimese laine peal tundmatust jaamast hiigla ilus muusika. Kirjuta ometi ka sa rohkem. Olen saanud sinult 3 kirja ja üks pakk suitsu. Niisiis 4. korda oled kirjutanud. Aga mina, noh 8-9 igal juhul, kui mitte 10! Kuid, et ma enam ei oska enam kirjutada teen lõpu.
Kuna sa juba ....... peale teed!?
Selleks jõudu!
Parimate soovidega V.
ja teised

P.S. Lõpetasin kirja kell 17.13.
Arul, Koni toas, laua juures.
--------------------------------------------------------

Kui kedagi huvitab, siis selle mainitud "Koni" leidsin ma siitsamast foorumist, teemast
"Neweklau Eesti Sõjakool II kursus"
Renewal
Kasutaja

Vabariigi aastapäev
Manused
note.jpg
note.jpg (630.54 KiB) Vaadatud 7386 korda
Renewal
Kasutaja

Neist, kes on harjunud naha peale saama. Ajaleheväljalõige.
zeitung01.jpg
Renewal
Kasutaja

Vaba maa
f_dom.jpg
f_dom.jpg (660.44 KiB) Vaadatud 7335 korda
Vasta

Mine “Kõrts/Pub”