Püüan leida informatsiooni sellise mehe nagu Eduard Luha kohta.
Tean, et ta sündis 28 märts 1901 Haaslava vallas, Tarumaal ja suri 3 aprill 1972, maetud Luunja kalmistule. Vanemad Jaan ja Maaria Luha.
Vabadussõjas teenis kapralina 2. jalaväepolgu 8. roodus. 23. aprill 1919 Tõlva küla pärast peetud ägedas lahingus ülesse näidatud vapruse eest kinnitati 5 märtsi 1920 otsusega Kapral Eduard Luhale vabadusristi II Liigi/3 klass. Ise ta sai sõjas 3 korda haavata-põrutada. Vabadusristi saamisest on pikk jutt Ajakirjas ”Vabadussõja lood” nr 5 – veebruar 1937 (selle artikliga olen ma tuttav).
Peale sõda töötas mingi aeg pagarina Riias ning hiljem Tartus vangivalvurina.
Nüüd aga küsimused. Esiteks kas on mingit infot tema teenistuse kohta Tartu vanglas ning sammuti Kaitseliidus, kus ta olevat tegev olnud?
Nagu ma aru saan, on ta sellel pildil vangivalvuri vormis?

okupatsioon.ee lehelt leidsin temakohta sellised andmed:
LUHA, Eduard, Jaan, s. 1901 Tartumaa, 6 kl., talunik, arr. 22.06.41 Tartu, Puiestee 69, erin. 27.01.43 §58-4, 58-13, 10a.; Kirovi obl. Vjatlag, vab. 17.08.43. Kaitseliit. Vaps. [7453-E]
küsimused:
- kas 6 kl. tähistab haridust?
- arreteeriti 22 juuni 1941 Tartus, Puiestee 69
- erin - mida see tähistab ????
- otsus Kirovi oblastis §58-4, 58-13 - 10 aastat (asumist voi sünnitööd?) ja mis see Vjatlag tahendab (vabariik)??
- vabanes (kuidas nii vara?????) 17 august 1943 - kas sellel ajal varvati mehi ka Eesti korpusesse? See vist oleks ainukene seletus? Üks legend räägib veel, et ta saabus tagasi Tartu 1944 koos Punaarmeega ja olevat saanud ka mingi medali teenistuse eest? Kuigi paljud saatused olid väga keerukad, on see variant üldse võimalik?
Nagu ma aru saan, siis §58-13 (riiklikud kontrrevolutsioonilised kuriteod)
mõisteti süüdi ja karistati inimesi tegevuse eest, mis oli toime pandud iseseisvas Eesti Vabariigis ja oli igati kooskõlas tollaste seaduste ning tavadega. Nende paragrahvide alusel karistati ministreid, Riigikogu liikmeid, poliitikategelasi, politseinikke, kaitseliitlasi, linnapeasid, maavanemaid, Vabadussõjast osavõtnuid, välisesinduste ja saatkondade töötajaid jne. Mida tähistab aga §58-4 ?
Viimane küsimus, mis vormis Eduard sellel pildil on? Mingi varajasem EW vorm?