90-te alguse KV talvemüts
90-te alguse KV talvemüts
tere
kuna ülalpool on peal ajaline piirang 1940, siis postitan siia. Kas keegi foorumlastest teab/mäletab KV talvemütside tulemist ja muutumisi 90-alguses ? esimesed katsed tehti ju veel sõjaeelse malli järgi, aga siin oli mitmeid variante - materjal varieerus nö veekindlast mantliriidest paksu villaseni. Muutusid ka eraldusmärgid - väeliigi värvi kandiga ja ilma ning kuldpael ülaservas. Millal tuli praegu käibelolev loll karakull/ versioon "peavalu garanteeritud" ;o)
Ise mäletan, et 1997 talvel oli veel vana müts, aga 1998/99 sain juba mütsi.
pilt ka:
kuna ülalpool on peal ajaline piirang 1940, siis postitan siia. Kas keegi foorumlastest teab/mäletab KV talvemütside tulemist ja muutumisi 90-alguses ? esimesed katsed tehti ju veel sõjaeelse malli järgi, aga siin oli mitmeid variante - materjal varieerus nö veekindlast mantliriidest paksu villaseni. Muutusid ka eraldusmärgid - väeliigi värvi kandiga ja ilma ning kuldpael ülaservas. Millal tuli praegu käibelolev loll karakull/ versioon "peavalu garanteeritud" ;o)
Ise mäletan, et 1997 talvel oli veel vana müts, aga 1998/99 sain juba mütsi.
pilt ka:
Re: 90-te alguse KV talvemüts
Eks ta sama aja peale tuli, kui igal pool erinevates üksustes hakkas embleemides ruulima ovaal ja ring (Sõjakool jne.). Sama aja peale tuli ju suvemütsi ringi sees olev tikitud embleem ja talvemütsi ovaalis embleem (samuti tikitud). Ma küll ei tea, kes nende vaimusünnitiste autor on, kes ovaalidest-ringidest nii sügavalt sisse võetud oli, kuid puhtkunstilisest ja kujunduslikust aspektist võetuna on tegu väga ebaõnnestunud kombinatsiooniga. Ovaalid-ringid lihtsalt ei kõlba igale poole. Lisaks teostuse tehniline külg - tikituna, mis lisas omakorda tugeva doosi negatiivsust.
Mis puudutab aga neid esimesi igapäevavormi talvemütse, siis minu teadmist mööda oli ametlik vaid see kardpaelaga variant ja tehti neid kah vaid kandmiseks koos vormiriidest palitutega. Koos uue nn. karvase palitumaterjaliga tulid ka uued talvemütsid. Erinevad kandi värvid talvemütsil olid vaid proovieksemplaridel.

Mis puudutab aga neid esimesi igapäevavormi talvemütse, siis minu teadmist mööda oli ametlik vaid see kardpaelaga variant ja tehti neid kah vaid kandmiseks koos vormiriidest palitutega. Koos uue nn. karvase palitumaterjaliga tulid ka uued talvemütsid. Erinevad kandi värvid talvemütsil olid vaid proovieksemplaridel.
Oled sa kindel, et see värviline kant oli ainult proovieksemplaridel? Kas see just kinnitatud variant oli pole uurinud aga minumäletamistmööda oli ta täiesti käibel variant. Endalgi kollektsioonis üks sinise kandi ja kardpaelaga müts millel kokardki küljes ja kokardi all kandiga samavärvi riie. Vormi hoiab see õhemast riidest müts kenasti erinevalt sellest villasest mis oli ikka eriline lotu.
http://www.zone.ee/grahv
pildil on vasakul õhukesest riidest ja paremal paksust riidest variant. Kas peale jalaväe halli muud värvi kante ka oli ?
ma ei ole kindel, kas siin nüüd proovieksemplaridest saabki rääkida. Paljusid asju tehti ja kanti peastaabi jm suuremate ninade jaoks, väeosadesse algusaastail vist ei jõudnudki.
B.
ma ei ole kindel, kas siin nüüd proovieksemplaridest saabki rääkida. Paljusid asju tehti ja kanti peastaabi jm suuremate ninade jaoks, väeosadesse algusaastail vist ei jõudnudki.
B.
oletan, et mütsikant on tegelikult jalaväe hall ?
kokard aga tundub olevat Pätsuaegne, huvitav kas riie seal all ka ?
B.
kokard aga tundub olevat Pätsuaegne, huvitav kas riie seal all ka ?
B.
´Ben kirjutas:kokard aga tundub olevat Pätsuaegne?
B.
Kindlasti mitte.
PALUN PAKKUDA EW JA TSAARI-VENE MÄRKE , MEDALEID , VORMIELEMENTE , POSTKAARTE , FOTOSID, DOKUMENTE JA MUUD.
5223353
5223353
äh, nojah. Vabandan, prille polnud peas. Hoopis Einselni-aegne plekitööstus.
B.
B.
Kant jah natuke hallim kui pildilt paistab. Välguga kuidagi heledam jäänud. Mõtsimärk kindlasti selle vabariigi aegne. Olemas mul ka ilma kardpaelata isend, samasugune nagi esimesel pildil. 

http://www.zone.ee/grahv
tere
vahepeal sai kollektsioon täiendust ja 1+1 näeb nüüd välja nii
aga siit ikkagi küsimus - kas kellelgi on või on näinud ka muid kui halli kandiga mütse ?
vahepeal sai kollektsioon täiendust ja 1+1 näeb nüüd välja nii

aga siit ikkagi küsimus - kas kellelgi on või on näinud ka muid kui halli kandiga mütse ?
- Manused
-
- arhiiv1.jpg (26.38 KiB) Vaadatud 11643 korda
- Wiking-Estland
- Huviline
Ega kellelgi pole midagi sellist müüa? Mul ühe hää tuttava sõbranna sõber Rootsist kogub sõdurite mütse, tal pidavat Euroopast kõik(?) olemas olema vä. Eesti ja Horvaatia, jutt käivat siis tänapäevastest isenditest. See ju ilus küll ja talvine on ju ka iseloomulik meile, kui põhjamaale.
Aga igaks juhuks uurin ka suviste kohta!
Ootan pakkumisi, tore kui fotoga!
Aga igaks juhuks uurin ka suviste kohta!
Ootan pakkumisi, tore kui fotoga!
Panen siis ka endal olevatest talve mütsidest pildid:

Nagu näha on neid variante mitu.

Nagu näha on neid variante mitu.
Arbeit Macht Frei