Btl. "Narwa" & 20. Füs.Btl. EK1 kavalerid ...

Autasud + kraenurgad, pagunid, käiselindid, varrukaembleemid jms.
Vasta
Kasutaja avatar
uscha
Administraator
Kontakt:

Btl. "Narwa" & 20. Füs.Btl. EK1 kavalerid ...

Postitus Postitas uscha »

Käsitlen neid pataljone siin teemas koos, sest 20. SS füsiljeerpataljoni tuumiku moodustasid endised "Narwa" pataljoni mehed. Üheksast teadaolevast Raudristi 1. klassist, mis füsiljeeridele annetati, vähemalt seitse läksid endistele "Narwa" meestele, kes oma Raudristi 2. klassid olid saanud veel "Narwa" ridadel võideldes. Võimalik, et ka ülejäänud kaks olid endised narvakad, aga mul ei ole õnnestunud arhiivist leida nende EK2 annetamise dokumente ja neid pole ka pataljoni ajalooraamatute registrites - need mehed on Lembit Reemet ja Aksel Susi.

Kokku annetati pataljon "Narwa" ja 20. SS füsiljeerpataljoni eestlastest võitlejatele teadaolevate andmete järele 26 Raudristi 1. klassi, aga usun, et see ei ole lõplik arv. 26-st kavalerist kaheksa kohta ei ole mul arhiividokumente ja olen info autasustamise kohta saanud näiteks kellegi mälestustest või muudest allikatest. Võrdluseks võin öelda, et näiteks 20. ED 45. rügemendi I pataljoni läks 14 autasu (sh 8 ohvitseridele) ja 46. rügemendi I pataljoni mehed said kaheksa EK1 (sh 3 ohvitseri). Eesti idapataljonide kohta on dokumente arhiivis vähe ja andmed seeläbi puudulikud. Teadaolevalt suurima EK1 arvuga on 658. idapataljon, kuhu annetati 14 autasu, nendest ainult kolme kohta olen ma arhiivist dokumendid leidnud. Ülejäänud 11 on muude allikate põhjal andmebaasi jõudnud.

Alustan ühest tuntuimast "Narwa" EK1 mehest, viimasest 20. Eesti SS füsiljeerpataljoni ülemast ...

1. Hauptsturmführer Hando Ruus (16.05.1917 - 31.03.1945)

1944. aasta septembris sõjavangi sattudes oli ta veel Obersturmführer, ülendamine Hauptsturmführer'iks ja autasustamine Saksa Ristiga Kullas toimusid siis, kui ta oli juba vangikongis. Pikem info on tema kohta SIIN ja ei hakka foorumisse ümber kopeerima.

EK2 annetati 1943. aasta 25. juulil ja EK1 juba kuu aega hiljem, 24. augustil 1943. Tundub, et see leht, kus on kirjas tema Raudristi 2. klassiga annetamine, on Bundesarchiv'ist kaduma läinud, kuid õnneks on alles kunagi aastakümneid tagasi NARA poolt tehtud ümberpildistus sellest lehest.
Manused
ruus_1.jpg
ruus_ek2.JPG
ruus_ek1.JPG
foorum.rindeleht.ee
Vasta

Mine “Autasud & Embleemid/Awards & Insignias”