36. Eesti kaitsepataljoni sõduri vormikuub ...

Kõik, mis puudutab Saksa sõdurite riietust - frentsid, püksid, mütsid, kindad, sokid jne.
Vasta
Kasutaja avatar
uscha
Administraator
Kontakt:

36. Eesti kaitsepataljoni sõduri vormikuub ...

Postitus Postitas uscha »

Nagu teada on siis 1942. aasta kevadtalvel said mõned Eesti kaitsepataljonid selga endise Läti sõjaväe vormiriietuse. Üks sellistest üksustest oli Haapsalu ja Lääne-Eesti saarte vabatahtlikest moodustatud 36. Eesti rinde-kaitsepataljon (Schutzmannschaft Front Bataillon nr. 36), mis oma formeerimiskoha järgi kasutas ka Arensburg'i nime. Nimetatud üksus sai Harald Riipalu 1943. aasta kevadel kirja pandud mälestuste järgi Läti riidevarustuse kätte 1942. aasta 5. märtsil. Ta kirjutab: "5.03.42. saabub Tallinnast kauaoodatud riidevarustus end. Läti sv. vormi näol." ning mälestuste varustuse osas kirjeldab natuke pikemalt: "Meeskond on riietatud endise läti sõjaväe vormi, millele asetatud endise Eesti sv. tunnused. Ohvitserid enamikus kannavad oma isiklikku riietust, pärit Eesti sõjaväest.". Eesti sõjaväe tunnuste all peab ta ilmselt silmas Läti vormimütsidele kinnitatud Eesti sõjaväe mütsimärke. Fotodel ei ole ma näinud, et vormikuubede kraedele või õlakutele oleks kinnitatud mingeid Eesti sõjaväe tunnusmärke. Küll aga vahetasid eestlased võimalusel välja nööbid - eemaldasid Läti omad ja õmblesid ette EW sõjaväe kolme lõviga nööbid. Omaaegsetelt ülesvõtetelt on näha, et vahel harutati varrukaotstelt, kraelt, õlakutelt ja taskutelt ära ka väeliigi värvipaelad. Mälestustest saab lugeda, et mõnikord lasid sõdurid kuubesid ka lühemaks õmmelda - ühesõnaga omalt poolt prooviti teha kõik, et vormikuub sarnaneks võimalikult palju Eesti sõjaväe omale. 38. Eesti kaitsepataljoni reakoosseis sai samasugused kuued kätte 1942. aasta jaanuari keskel ja üksuses teeninud Arnold Suursepp meenutab: "Tartus olles taheti meid millegipärast muuta lätlasteks, ei tea miks? Lätlased pidid viimasel ajal just enne sõda olema saledad poisid, sest nende pintsakud, mis meie poistele õlgadest olid parajad, ulatusid meil peaaegu põlvedeni. Kes sai, laskis rätsepal alt pisut ära lõigata, peaasi, et taskud alles jääksid.".
Rohelised varrukalindid "Schutzmannschaft Arensburg" kirjaga anti meestele kätte juba 1941. aasta lõpul ja pataljonis teeninud allohvitser Tarmo Mägi päeviku järgi kanti neid kuni 1942. aasta 1. septembrini. Rongisõidul läbi Ukraina kirjutab ta 01.09.1942 oma päevikusse: "Lasti käelindid maha võtta, et me olla nüüd “Wehrmacht”! Ja sõit läheb loomulikult edasi! Kuhu? Ei tea!".

Vormikuue leidsin eelmise suvel Virtsu lähedalt ühe talumaja aidast riidekirstu põhjast vaipade alt. Ära olid harutatud nööbid aga muidu on kuub täiesti laokonditsioonis ja kandmata, mida ei olnud enne mind avastanud ka koid ega hiired. Talust, kus ma selle leidsin oli pärit ja elas 1944. aastast 20. Eesti diviisis teeninud Untersturmführer Artemi Källe aga mul ei ole õnnestunud leida arhiivist mingeid dokumente, mis kinnitaksid A.K. seotust 36. Eesti kaitsepataljoniga. Leidmiskohta arvestades (Lääne-Eesti) olen üsna kindel, et see on ikkagi üks 1942. aasta märtsis 36. Eesti kaitsepataljonile saadetud kuubedest. Ennesõjaaegse Läti armee reakoosseisu riietusega on sama lugu, mis Eesti omaga - seda ei ole peaaegu üldse säilinud. On ohvitseride ja üleajateenija allohvitseride kuubesid aga sõduri riietust on peaaegu võimatu leida. Varrukalint on Leo Tammiksaare kollektsioonist ja laenasin pildistamise jaoks. Mulle ei ole selliseid linte rohkem teada kui see üks eksemplar. Nii, et pildile on kokku saanud üsna haruldane komplekt, millist viimati võis Eestis näha 1942. aasta märtsi ja augusti vahel.
Manused
läti_1.JPG
läti_2.JPG
foorum.rindeleht.ee
Kasutaja avatar
uscha
Administraator
Kontakt:

Re: 36. Eesti kaitsepataljoni sõduri vormikuub ...

Mõned pildid, mis ma tegin vahetult peale seda kui ma selle kirstupõhjast leidnud olin.
Manused
1.jpg
det1.JPG
det2.JPG
selg.JPG
vooder.JPG
foorum.rindeleht.ee
Kasutaja avatar
uscha
Administraator
Kontakt:

Otofoto fotoarhiivist paar ülesvõtet ka U.Stuf. Artemi Källest, kelle kodutalu aidast see kuub sai leitud.
Manused
källe.JPG
foorum.rindeleht.ee
Kasutaja avatar
uscha
Administraator
Kontakt:

Läti sõjaväe vormikuub, millel Läti nööbid asendatud Eesti omadega.
Otofoto arhiivist pärit ülesvõttel on Erich Paa.
Manused
1818.jpg
foorum.rindeleht.ee
Kasutaja avatar
uscha
Administraator
Kontakt:

Viis eestlast Läti sõjaväe vormiriietuses - kahjuks ei ole teada, mis pataljoni võitlejatega on tegemist.
Manused
4740.JPG
foorum.rindeleht.ee
Kasutaja avatar
otofoto
Veteran
Kontakt:

Postitus Postitas otofoto »

rege.jpg
uscha kirjutas: K Juul 02, 2025 7:40 pm Viis eestlast Läti sõjaväe vormiriietuses - kahjuks ei ole teada, mis pataljoni võitlejatega on tegemist.
33. Kaitsepataljon (Oskar Unt, Hugo Grüünberg, Evald Liigand, J.Taigla, J.Urus)
Fotod eestlastest II maailmasõjas, kõik pakkumised teretulnud!
http://www.facebook.com/pages/Otofoto/1 ... 85?sk=info
Kasutaja avatar
otofoto
Veteran
Kontakt:

Postitus Postitas otofoto »

Kui 36 pataljoni osad Tartusse jõudsid siis pildil olevad 33-nda mehed olid juba rindele läinud. Asuti Tartus samadesse ruumidesse kus 33 eelnevalt oli olnud.
Fotod eestlastest II maailmasõjas, kõik pakkumised teretulnud!
http://www.facebook.com/pages/Otofoto/1 ... 85?sk=info
Vasta

Mine “Riietus/Clothing”