Kaitsemeeskondade teenistustõendid ...

Fotod, välipost, dokumendid, ajakirjad ja ajalehed 2. Maailmasõja perioodist ...
Vasta
Kasutaja avatar
uscha
Administraator
Postitusi: 8177
Liitunud: P Aug 07, 2005 6:03 pm
Kontakt:

Kaitsemeeskondade teenistustõendid ...

Postitus Postitas uscha »

Selliseid teenistustõendeid väljastati Eesti Kaitsemeeskondade (Schutzmannschafts-Abteilung) liikmetele 1941. ja 1942. aastal enne kui eestlastele hakati väljastama palgaraamatuid (Soldbuch), mis minu teadmiste kohaselt toimus kõige varasemalt 1942. aasta sügisel. Ilmselt oli SB'de väljastamine seotud sellega, et 1941. aasta sügisel Saksa sõjaväkke astunud vabatahtlike 1-aastased teenistuslepingud said läbi ja mehed, kas lahkusid teenistusest või pikendati lepinguid kuni sõja võiduka lõpuni ning kuna teenistuse aeg muutus määramatult pikaks siis nähti vajadust natuke "tugevamate" dokumentide järele. Dokumentide ümbervahetamisel korjati eelnevalt väljastatud tunnistused meeste käest ära ja ma ei tea, kas need läksid siis hävitamisele või hoiustati üksuse staabis. Säilinud on igatahes neid varajasi dokumente väga vähe, sest neid ei tohiks tegelikult üldse meeste kätte jäänud olla. Ma tean kokku kahte 39. ja ühte 41. Kaitsepataljoni oma - nendest kaks on minu käes ja üks on Rahvusarhiivis. Kindlasti olid samasugused dokumendid väljastatud ka ülejäänud Kaitsepataljoni liikmetele ja ehk on kellelgi veel mõni siia teemasse postitada?

Seda 39. Kaitsepataljoni oma olen ma SB teemas kunagi varem juba näidanud. Veel üks sama üksuse tunnistus, mis on väljastatud Mihkel Aaso'le on Rahvusarhiivis.

Pildile lisatud tunnusmärk ei ole Laidsalu oma aga ilmselt sai tema koos dokumendiga täpselt samasuguse Põltsamaa kirjaga märgi kaela.
Manused
1.jpg
2.jpg
3.jpg
foorum.rindeleht.ee
Kasutaja avatar
uscha
Administraator
Postitusi: 8177
Liitunud: P Aug 07, 2005 6:03 pm
Kontakt:

Re: Kaitsemeeskondade teenistustõendid ...

Postitus Postitas uscha »

Selle, 41. Kaitsepataljoni aspirant-nooremseersandi Harry Koppel'i teenistustõendi sain mõned päevad tagasi. See on väljastatud rohkem kui pool aastat hiljem kui eelnevalt postitatud Laidsalu tunnistus. Blankett ei ole sama, on mõõtudelt natuke suurem ja paber heledam ning väikesed erinevused on ka sõnastuses.
Koppel teenis 1944. aasta suvel 20. ED 47. rügemendi II pataljonis ja sai augustis (või juulis või septembris) lähivõitluses raskelt haavata ja suri septembris Aaspere haiglas.
Tunnusmärk ei ole tema oma aga oletatavalt sai ka tema sellise Stamm-Abteilung Dorpat kirjaga märgi.
Manused
4.jpg
5.jpg
6.jpg
foorum.rindeleht.ee
Vasta

Mine “Paberimajandus/Documents”