Korpusepoisid
Re: Korpusepoisid
Teemasse veel Punatähe ordenite ridu seeriast 938*** - 939*** täiendama kindlasti korpuseautasu numbriga 938966. Kahjuks ei tea ma veel ordeni kavaleri nime.
Ja tänane leid Vapruse medali näol. Seerianumbrit vaadates tundus graveering Kuramaa medali reversil tõele vastavat ja tõesti, leidsingi medalil oleva nime järgi otsides omaniku andmebaasist ülesse. Reamees Mihhail Shablovski oli 7. Eesti Punalipulise Laskurdiviisi 118. Üksiku sidepataljoni staabiroodu telefonist. Tagas vaenlase tugeva tule all sideliine korras hoides mitmel korral katkematu side, mille eest saigi autasustatud Vapruse medaliga.
Minu meelest tore leid, millel väga meisterlikult teostatud graveering.
Minu meelest tore leid, millel väga meisterlikult teostatud graveering.
Korra veel sellest Lembit Haljaste komplektist. Lõpuks õnnestus andmebaasist üles leida ka tema 2. järgu Isamaasõja ordeni autasuleht. Tuleb välja, et teda autasustati hoopis 1944. aasta Saaremaa lahingute eest, mitte seoses selle Kuramaal toimunud episoodiga, mis ma siia eelnevalt postitasin. Autasulehe järgi tegi Haljaste luuret sakslaste poolt purustatud Väikese väina tammil, kus ta määras kindlaks purustuste ulatuse ning deaktiveeris sakslaste paigaldatud miine. Seda kõike muidugi kõva kuulipilduja ja miinipilduja tule all. Algselt esitati ta selle teo eest lausa Punalipu ordeni saamiseks aga muudeti siis hiljem 2. järgu Isamaasõja ordeniks.
foorum.rindeleht.ee
Nädalavahetusel saadud Vapruse medal nr. 2353125, kavaleriks jutu järgi Tõldsepp ja et medali sai Kuramaal. Numbri järgi on see kindlasti Kuramaal saadud medal, selles ma ei kahelnud ja ka seal medali saanud seersant Tõldsepp on täiesti olemas. Kui õieti aru saan siis jaoülem. Märtsis 1945 ületas koos oma jaoga esimesena jõe, hävitas vaenlase tulepunkti, ning läbi ambrasuuri likvideeris dzotis olnud vaenlase kuulipilduri.
Tänane korpusepoiss, Punatähe ordeni kavaler Hamlet Juhani p. Tiits.
Kahjuks tuleb andmebaasist välja ainult 1985. aastal antud Isamaasõja II järgu orden. Punatähe autasulehte ei õnnestunud minul sealt leida ja seega on hetkel teadmata, kus allüksuses ta teenis ja mille eest ordeni sai.
H. Tiits oli ESS Kalev Jahtklubi asutajaliige ja raamatu "Taastatud logiraamat" autor.
Kahjuks tuleb andmebaasist välja ainult 1985. aastal antud Isamaasõja II järgu orden. Punatähe autasulehte ei õnnestunud minul sealt leida ja seega on hetkel teadmata, kus allüksuses ta teenis ja mille eest ordeni sai.
H. Tiits oli ESS Kalev Jahtklubi asutajaliige ja raamatu "Taastatud logiraamat" autor.
foorum.rindeleht.ee
Just nädal tagasi lugesin Taastatud logiraamatut.
Otsimisega peab jah mitmeid nimevariante proovima, siis ehk saab autasulehe kätte.

Otsimisega peab jah mitmeid nimevariante proovima, siis ehk saab autasulehe kätte.
Alfred Mirring 354. Laskurpolgu automaatur. Sai Velikije Luki lahingutes raskelt haavata. Vapruse medali (3356154) kavaler, medaliga autasustamiseks esitati ta 1945 aastal.
Kahjuks saan hetkel näidata vaid dokumenti. Medalit otsitakse ja loodetavasti ilmub see ka välja.
Kahjuks saan hetkel näidata vaid dokumenti. Medalit otsitakse ja loodetavasti ilmub see ka välja.
Ja veel korpuse 46. Üksiku tankipolgu san.instruktor starshina Vau. Punatähe 1 190 943 kavaler. Vau on varem saanud ka Vapruse medali, kuid see on kahjuks kadunud, nagu ka ordeni raamat. Küll on aga alles Võit Saksamaa üle medali dokument ja ordeniraamatu juurde kuulunud sõidupiletid. Just täpselt nii on nad koos saadud.
Vau võttis osa Avinurme, Tallinna ja Sõrve sääre lahingutest. Tõi ägedast tulest hoolimata lahinguväljalt ära ja päästis 24 sõduri ja 3 ohvitseri elu. Kahjuks läks tal endal kaunis kurvalt kuna sai 1945 aasta Mais soomusmasinaga SU76 juhtunud õnnetuse tõttu raskelt vigastada.
Esitati algselt Kuulsuse III klassi ordeni saamiseks, kuid sai Punatähe.
Vau võttis osa Avinurme, Tallinna ja Sõrve sääre lahingutest. Tõi ägedast tulest hoolimata lahinguväljalt ära ja päästis 24 sõduri ja 3 ohvitseri elu. Kahjuks läks tal endal kaunis kurvalt kuna sai 1945 aasta Mais soomusmasinaga SU76 juhtunud õnnetuse tõttu raskelt vigastada.
Esitati algselt Kuulsuse III klassi ordeni saamiseks, kuid sai Punatähe.
249. Laskurdiviisi 917. Laskurpolgu rühmaülem leitnant Ratas. Orden saadud 1944 aastal eestimaa pinnal peetud lahingutes.
Punatäht 1151794 on kahjuks kadunud.
Punatäht 1151794 on kahjuks kadunud.
Ja punatäht 1 480 *** seeriast. Piltidel oleva ordeni number on 1480141 ja algne omanik on olnud kindlasti keegi korpuse ohvitserkonnast.
Ordeni seisukord on hirmus. Tundub nagu oleks ta kunagi tuld saanud ja kirsiks tordile on muidugi fantastiline küünelakidisain.
Ordeni seisukord on hirmus. Tundub nagu oleks ta kunagi tuld saanud ja kirsiks tordile on muidugi fantastiline küünelakidisain.
Meile kõigile tuntud kohalikus oksjonikeskkonnas oli möödunud suvel Madis Lillesiimu autasude komplekt. 300. Laskurpolk, kolmanda pataljoni kuulipildujaroodu jaokomandör.
Tagadi laadalt kolihunnikust välja tiritud dokument medalile ''Võidu eest saksamaa üle''. 368. Eesti laskurpolgu templiga. Autasustatu - kaardiväeleitnant Vambola Kontkar. Sai Velikije Luki lahingutes haavata ja ka Vapruse medali.
Veel üks orden 1480 *** seeriasse - 1480379. Autasustatu hetkel tundmatu.
uscha kirjutas:Eesti muuseumide veebiväravas (muis.ee) on 843xxx vahemikust veel 843569 (Vello Ranne) ja 843644 (Johannes Nittim) - nii, et see Sinu 843581 on üpris kindlasti Eesti Laskurkorpusega seotud.tossom kirjutas:Eelmisel leheküljel on leitnant Nittimi Punatäht numbriga 846878. Suvel sattus mulle kätte kena komplekt ( küll ilma dokumendita ) mis legendi järgi samuti korpusepoisile kuulunud ja mul ei ole põhjust selles kahelda. Kahjuks aga pole aega olnud tegeleda autasulehtede tellimisega. Ilus komplekt, Punatäht nr. 843581, Isamaasõja orden II klass nr. 284 050. Ordenite seisukord on nagu korpuse autasude puhul tavaks- eeskujulik.
Ja veel üks Punatäht 843*** vahemikku, seekord 843642, autasustatu hetkel tundmatu.
- Manused
-
- IMG_2522.JPG (278.56 KiB) Vaadatud 14576 korda
-
- IMG_2523.JPG (297.72 KiB) Vaadatud 14576 korda
Oskar Ahi – Suure Isamaasõja ajal Lenini ordeniga autasustatud 249. laskurdiviisi üksiku õppepataljoni kursant. Esitati Luki all tehtud tegude eest Nõukogude Liidu kangelase kuldtähe saamiseks, aga sai Lenini ordeni ( mis on küll kahjuks kadunud... vist ). Üks vähestest eestlastest ( kui mitte ainuke ), kes ei olnud ohvitser ja keda sõja ajal konkreetse vapra teo või tegude eest Lenini ordeniga autasustati.
Tänud inimesele, kes mulle ordeni dokumendist pildid saatis!
Tänud inimesele, kes mulle ordeni dokumendist pildid saatis!