Pagunite teemalised küsimused
Re: Pagunite teemalised küsimused
"Don" taat. Näpud on sõrmuseid täis ajanud.
Paluks pakkuda kõike Vabadussõja, EW sõjaväe ja II M.s Punaarmeega seonduvat (eriti eestlased Punaarmees ja Lend-Lease temaatika). Otsin "Tartu" kolpa ja kotkast.
Patriootlik "Don"..kass kirjutas:"Don" taat. Näpud on sõrmuseid täis ajanud.
On kuskil ka mingi kogum, kus saaks neid auastme tunnuseid näha ?
Eesti rahva uhkus- Eesti leegionär.
Arhiivis nägin fotot, kus ühel telegraafikompanii mehel on sarnased pagunid.LoCo kirjutas:Mingi sidemees? VS-aegne. Pole varem kohanud.
http://www.ra.ee/fotis/index.php?type=2&id=239250
säärased ristatud nooled olid telegraafiüksuste tunnuseks juba tsaariajal. Sõduritel värviga trükitud ja ohvitseridel metallist. Raadio(sädetelegraafi) üksustel oli teistsugune märk (1911.a-st peale)
see konkreetne märk tundub olevat paelast kombineeritud ?
mul peaks olema ka foto metallmärgist. Kui leian siis panen üles.
B.
see konkreetne märk tundub olevat paelast kombineeritud ?
mul peaks olema ka foto metallmärgist. Kui leian siis panen üles.
B.
vana kala kirjutas:B-tähega Balti pataljoni paguneid on küll 1918.a. sõjavägede ülemjuhataja päevakäsus mainitud, ent ühelgi fotol pole neid veel näha õnnestunud, pagunist endast rääkimata. Kas need üldse eksisteerisid?
Neid oli, kuid ka mul puuduvad andmed kui palju neid välja jagati, igal juhul detsembris 1919. anti Varustusvalitsusele 68 000 marga (Täpse arvu olen ma kuhugi kaotanud) suurune arve pagunite, embleemide ja ka vormi riietele kulunud summade hüvitamiseks.
s
Siim Õismaa, siim.oismaa@esm.ee, Viimsi, Mõisa tee 1. Harjumaa.
Vabadussõja aegseid paguneid Eesti Ajaloomuuseumi kogudest.
Parempoolse rea alumised kaks isegi veel vanemad, Rahvusväeosade aegsed.
Parempoolse rea alumised kaks isegi veel vanemad, Rahvusväeosade aegsed.
- Manused
-
- pagunid.JPG (87.85 KiB) Vaadatud 18754 korda
foorum.rindeleht.ee
Mida arvate kahe vasakpoolse mehe pagunitest? Parempoolne on pagunite järgi sädetelegraafi vms mees.
Mina pakuks üks noorem, teine vanem allohvitser.
Eks nende kõverike puhul väänati neid vastavalt õmbleja silmamõõdule ja arusaamist mööda.
Foto on Narvas tehtud, kas dateeringuid ei ole taga?
Eks nende kõverike puhul väänati neid vastavalt õmbleja silmamõõdule ja arusaamist mööda.
Dateeringut ei ole, pakun, et 1920. a.ivalO kirjutas:Mina pakuks üks noorem, teine vanem allohvitser.
Pole sellist pagunit varem fotodel näinud, õmbleja pidi ikka siis paras kõõrdsilm olema

Miks 1920. a.? Miks mitte 1919? Vana ja uue mütsimärgi segu on tavaliselt 1919.LoCo kirjutas:Dateeringut ei ole, pakun, et 1920. a.ivalO kirjutas:Mina pakuks üks noorem, teine vanem allohvitser.
Pole sellist pagunit varem fotodel näinud, õmbleja pidi ikka siis paras kõõrdsilm olema
PALUN PAKKUDA EW JA TSAARI-VENE MÄRKE , MEDALEID , VORMIELEMENTE , POSTKAARTE , FOTOSID, DOKUMENTE JA MUUD.
5223353
5223353
Võibolla ka 1919, ovaalne mütsimärk tuli vist kasutusele kevadel. Tundub lihtsalt rahuaja pilt olevatRaudrist kirjutas:Miks 1920. a.? Miks mitte 1919? Vana ja uue mütsimärgi segu on tavaliselt 1919.LoCo kirjutas:Dateeringut ei ole, pakun, et 1920. a.ivalO kirjutas:Mina pakuks üks noorem, teine vanem allohvitser.

Aga püsti seisev mees oleks krae järgi nagu ohvitser, mis viib taas selle vaidlusteemani http://www.rindeleht.ee/foorum/phpBB2/v ... =23&t=8176.
Minu arvamus on, et kanditud musta kraega vormikuub kuulub ohvitseridele, mitte allohvitseridele.
PALUN PAKKUDA EW JA TSAARI-VENE MÄRKE , MEDALEID , VORMIELEMENTE , POSTKAARTE , FOTOSID, DOKUMENTE JA MUUD.
5223353
5223353
Vasakpoolset selli vaadates peaks tegu siis vähemalt kapteniga olema!
2 mm. valge kandiga kalifeesid kandsid vanemohvitserid.
Kõiksemehel peas "rahuaja ja koduse tarvitamise mütsid", see ja kogu muu tuuning viitab keigaritele, kes pildi peale minekuks ennast üles löönud.
Pagunite ja vasaku tüübi krae järgi on mõlemad allohvitserid.
Staabi või tagalaüksuse dändid.
2 mm. valge kandiga kalifeesid kandsid vanemohvitserid.
Kõiksemehel peas "rahuaja ja koduse tarvitamise mütsid", see ja kogu muu tuuning viitab keigaritele, kes pildi peale minekuks ennast üles löönud.
Pagunite ja vasaku tüübi krae järgi on mõlemad allohvitserid.
Staabi või tagalaüksuse dändid.
Natuke veel BP pagunitest, Eesti Vabadussõja raamatu vahel olevalt värvitahvlilt on need mingil põhjusel välja jäetud.
ERA.2124.2.413 lk. 35
ERA.2124.2.413 lk. 35
- Manused
-
- balti.JPG (303.48 KiB) Vaadatud 16802 korda
foorum.rindeleht.ee