Mees, kes on sünnilt eestlane, on olnud Punaarmees, Saksa armees, Ameerika armees - kes ta siis õieti on? Nii küsib Juhan Laanes, üks filmi tegelasi. See on lugu Teises maailmasõjas Saksa poolel võidelnud eesti meestest, kes sõja lõppedes langesid liitlasvägede kätte vangi ja kellest täpselt 60 aastat tagasi, 1946. aasta. jõulude ajal, moodustati USA tööteenistuse vahikompanii 4221, mille ülesandeks oli valvata sõjakurjategijaid Nürnbergi vanglas. Kasarmute ees lehvis Eesti lipp, meeste mundritel olid rahvusvärvides embleemid - see oli eestlaste esimene rahvusvaheline missioon sõjajärgses Euroopas.
Siin siis legendaarne allveelaeva KALEV komandör kapten-major Puurand.
Sõja ajal Leetse saksa luurekooli ülem, hilisem 4221 looja.
Kes on ameeriklane tema kõrval? Kas seesama kolonel, kelle abiga 4221 loodi?
PALUN PAKKUDA EW JA TSAARI-VENE MÄRKE , MEDALEID , VORMIELEMENTE , POSTKAARTE , FOTOSID, DOKUMENTE JA MUUD.
5223353
Lapsed toas trallisid ja nii ei pannud ma täpselt tähele, mis koledat agendijuttu seal isand Puurand'i kohta räägiti. Mis suhted tal selle vene luurega olid
Jälitustoimikus nr 166 esineb Ameerika ja Lääne-Saksa luure agent Puurand, Verner Hansu p, sündinud 1905. aastal Eesti NSVs Narvas, eestlane, varem elas Tallinnas.
Kuni 1941. aastani oli Puurand allveelaeva “Kalev” komandöri abi. 1940. aastal värbasid meie organid ta agentuurvõrku varjunimega “Javin”.
Sõja ajal oli ta Leetses (Eesti) Saksa luurekooli ülem. 1944. aastal põgenes ta Lääne-Saksamaale, asus elama Stuttgarti ja lõi sidemed Ameerika luurega, kelle ülesandel ta värbas agente ja saatis neid repatriantide nime all Eesti NSVsse.
Arvestades seda, et Puurannal on kindlaks tehtud Tallinnas elav õde ja teised sugulassidemed, siis edasine töö selles asjas on suunatud sellele, et uurida võimalusi sideme taastamiseks tema kui meie organite endise agendiga.
Puurannaga sideme loomiseks valiti välja kontrollitud agent “Ankur”, kes oli Puurannaga tuttav ühise teenistuse ajal merelaevastikus kuni 1941. aastani. Me kavatseme toimetada agent “Ankuri” ametlikke kanaleid pidi Saksa Demokraatlikku Vabariiki ja varustada ta värbamiskirjaga Puuranna õelt.
*
Rakendatud jälitus- ja muude operatiivmeetmete tulemusena on kindlaks tehtud, et 24 riiklikku kurjategijat elab välismaal. On kindlaks tehtud, et sellesse kategooriasse kuuluvatest kurjategijatest tegeleb 15 inimest luure- ja muu õõnestustegevusega NSVLi vastu. Nende toimikute menetlemine 2. osakonna operatiivjaoskondades on suunatud sellesle, et teostada aktiivseid vastuluureüritusi välismaal eesmärgiga korraldada meie agentuuri sisseimbumine välisriikide luureorganitesse, ka on sisse seatud nende lähedaste sugulaste ja tuttavate pidev agentuurne jälgimine, mille kohta toome järgmised näited.
Jälitustoimik Ameerika luure agendi PUURAND, Verner Hansu p kohta, kes elab Austraalias ja kelle sugulased - vend ja õde - elavad Eesti NSV territooriumil, neid töötatakse läbi agentide "Gong" ja "Grigori" kaudu.
Vaatasin ka filmi kordust hiljuti ning nägin enda jaoks huvitavat fakti, mida ma varem ei märganudki. Nimelt näitas seal ajalehti (aastat enam ei mäletagi ) ning lähivõte oli ühest kuulutusest, kus oli kirjutatud, et valmistatakse Saksa lippe Elvas Tartu mnt 5a. Mind hakkas loomulikult asi kohe huvitama Kas keegi targem äkki oskaks midagi selle peale kosta? Vaatasin küll internetis kaardi pealt, kus see koht umbes asuda võis aga ajaga võib ju kõik muutuda Et kas 60 aastaga võib majade numbrisüsteem muutuda või aadressid ikka samad? Et äkki otsin valest kohast hoopis? Igatahes mina leidsin ainult maja Tartu mnt 5 Või peaks linnavalituse poole pöörduma, ehk oskavad nemad midagi täpsemalt öelda?
Tänud kõikidele, kes aidata saavad.
Vabadus on habras aare, mida oleme valmis kindlalt kaitsma!
Olen seda filmi nüüd oma 3-4x vaadanud ja huvi on kasvanud nii palju, et tekkis küsimus - kas eesti keeles on selle üksuse kohta midagi ilmunud? Või üldse on seda teemat uuritud lisaks sellele filmile? Oskab keegi miskit soovitada?
teadmised, teadmised ja siis võiks ikka natuke rohkem teada
Lizzy Bennet kirjutas:Olen seda filmi nüüd oma 3-4x vaadanud ja huvi on kasvanud nii palju, et tekkis küsimus - kas eesti keeles on selle üksuse kohta midagi ilmunud? Või üldse on seda teemat uuritud lisaks sellele filmile? Oskab keegi miskit soovitada?
Üks lahe raamat on Arvi Kork "Neli musketäri".Seal natsa üldisemalt sellest peale sõda eesti poistest.Värvikas ja hea lugemine.
Lizzy Bennet kirjutas:Olen seda filmi nüüd oma 3-4x vaadanud ja huvi on kasvanud nii palju, et tekkis küsimus - kas eesti keeles on selle üksuse kohta midagi ilmunud? Või üldse on seda teemat uuritud lisaks sellele filmile? Oskab keegi miskit soovitada?
Üks lahe raamat on Arvi Kork "Neli musketäri".Seal natsa üldisemalt sellest peale sõda eesti poistest.Värvikas ja hea lugemine.
Mul selline raamat üle, kui on soovi ,andke teada...!