Kolm Raudristi, kolm puuristi - ühel päeval samadele meestele ...

Tuntud ja tundmata Eesti sõjamehed ...
Vasta
Kasutaja avatar
uscha
Administraator
Postitusi: 8161
Liitunud: P Aug 07, 2005 6:03 pm
Kontakt:

Kolm Raudristi, kolm puuristi - ühel päeval samadele meestele ...

Postitus Postitas uscha »

Sellise pealkirjaga peatükk on 20. ED 46. rügemendi pioneerikompaniis kirjutajaks olnud Kalju Roolaine raamatus "Mälestuste kütkeis".

"Ei tea täpselt, millise kangelasteoga meie kompanii mehed järjekordselt hakkama said, kuid ühel suvehommikul anti kätte autasud. Kolm kompanii pioneeri, juhuslikult kolm suurt sõpra, said 2. klassi Raudristid. Otsing [kompaniiülem O.Stuf. Elmar Otsing] pidas kõne ja pani ristid rinda, kompaniikaaslased surusid käppa ja vihjasid väljategemise vajadusele. Oli ilus suvepäev ja kõigil meeleolu ülev. Mitte iga kuu ei paista pioneerid oma tegemistega ülemustele silma, nüüd äkki kolm Raudristi korraga!
Juhtus nii, et veel sama päeva õhtupoolikul tuli kolme sõbra kord eesliinile minna ja üks vahipost välja vahetada.
Eks soo ole ikka soo, ka Krivasoo. Kolme sõbra kaeviku põhjas mulksus soovesi poole sääreni. Ja siis otsustas üks kolmest kaevikuelu parandada. Otse kaevikuliiini ees, meetrit paarkümmend vaenlase poole, vedeles lauajupp. Kui see lauatükk eikellegimaalt ära tuua ja otsapidi kaevikuseina sisse sobitada, ehk saab siis sellele toetudes oma vahetuse kuiva jalaga ära istuda!
Mõeldud-tehtud. Mees roomas lauatüki juurde. Teised kaks jälgisid julge mehe ettevõtmist sõnatult pealt.
Lauatükk kaenlas, pöördus sõdur tagasi. Ja äkki nõksatas kiivrit kandev pea kuidagi ebaloomulikult, lauatükk kukkus käest ja mees jäi näoli rohtu.
Sõber tõusis kaevikust, roomas oma mõtte järgi juhuslikust killust-kuulist pihta saanud kaaslast ära tooma. Samas sai temagi surmava kuuli.
Kolmas mees oleks nüüd pidanud küll aru saama, et tegemist on vastase snaipriga, kuid tõusis ja läks sõpru ära tooma. Tükikese tapvat tina sai ka tema. /.../ Kes olid need kolm sõpra, Raudristi kavaleri, kes kolmekesi Krivasoos langesid? Mälulaekas on vaid üks nimi, poolapärane Uhhotsky.
".

Läbi avalikuks tehtud arhiivimaterjalide on nüüd teada kolme mehe nimed ja autasustamise ning ühtlasi langemise kuupäev, milleks oli 1944. aasta 15. august. Mehed, kes seal langesid olid Rottenführer Peeter Arjukese, Rottenführer Vladimir Uhotzki ja Sturmmann Richard Puusepp.
Manused
uhotski.jpg
foorum.rindeleht.ee
Vasta

Mine “Isikud/People”